Česká premiéra ISUZU GRAND TORO na veletrhu CZECHBUS 2021 

Očekávaná novinka dovozce společnosti TURANCAR CZ, turistický ISUZU GRAND TORO, je již v Čechách. Nyní ho testují první dopravní společnosti a následně se představí na veletrhu CZECHBUS ve dnech 23.11. - 25.11. výstavišti PVA EXPO v Letňanech v expozici TURANCAR v hale 3. 

GRAND TORO je zásadní inovací stávajících modelů NOVO a TURQUOISE. Nový model krátce po uvedení na trh získal významné prestižní ohodnocení mezinárodní poroty v podobě stříbrné ceny A’Design Award za design a využitelnost. Poprvé se malé autobusy ISUZU objevily na českém trhu v roce 2004.

Autobus je oproti předcházejícím modelům delší, měří 8,5 m a je celkově prostornější, původně zadní dveře se přemístily do střední části vozu. Novinkou je motor Cummins o obsahu   4500 cm³ s výkonem 150 kW. Vývoj se významným způsobem také zaměřil na celou technickou část, bezpečnost a samozřejmě na komfort pro cestující a řidiče. Cílem bylo mimo jiné dosáhnout maximálně nejnižší spotřeby v dané délkové kategorii.

U GRAND TORO dochází k zásadní proměně na základě nového designového stylu UX (User eXperience designer). ISUZU nyní vsází na kartu nejnovějších trendů CMF (COLOR, MATERIAL, FINISH). Komplexní design vychází z moderních křivek, výrazně se odlišujících od konkurence.  Výrazný designový styl Anadolu Isuzu přináší na trh novou úroveň. Estetické vnímání zvýrazňuje design dynamických denních, směrových a zadních světel, to pomáhá odlišit vozidlo i za tmy a přispívá k identitě značky.

Na stavbu vozidla jsou použity nejmodernější materiály. Vnější plášť GRAND TORO je vyroben z polymeru vyztuženého vlákny a perforovaného plechu. Skořepina karoserie je vyztužena nosníky, podvozek a hlavní konstrukce jsou z hliníku a oceli. V interiéru jsou použity moderní materiály Abs, PU, PVC, formica, hliník, textilie, vinyl a různé kompozity.

Cílem celého snažení je nabídnout autobus s vysokou přidanou hodnotu, se schopností prosadit se na evropském a světovém trhu. Svým charakterem je GRAND TORO dobře použitelné na středně dlouhé trasy při zájezdech a turistických cestách. Jeho využití je vhodné i pro další účely, dopravu zaměstnanců, sportovních oddílů, nebo také jako školní autobus.  Uplatnění vidíme také v incomingové turistice, podobně jako tomu je u předchozích modelů NOVO a TURQUOISE.

Text, foto: Zdeněk Nesveda - BusPress

Technická specifikace:

Celková délka / 8 514 mm

Šířka / 2 330

Výška / 3 347

Rozvor / 4 475

Přední převis / 1 669

Zadní převis / 2 370

Celková hmotnost / 11 480 kg

Motor / Cummins ISB4,5 / Euro 6D/ 4 válce / 4 500 cm³ /  150 kW /

Převodovka / ZF manuální, alternativně automatická

Obsaditelnost / 35 – 37 cestujících

Kapacita zavazadlových prostor / 5 m³