V Kolíně budou jezdit městské autobusy ISUZU NovoCiti Life

Městská doprava v Kolíně zaznamenává mimořádně významnou modernizaci vozového parku. Dnes se na Karlově náměstí představila nová generace autobusů společnosti Okresní autobusové dopravy Kolín (OAD Kolín), která na základě smlouvy bude nově v Kolíně provozovat MHD minimálně dalších deset let.

Součástí nové flotily devatenácti městských autobusu jsou také dva midibusy ISUZU NovoCiti Life. Základ flotily tvoří komfortní nízkopodlažní autobusy Mercedes – BenzConecto. Slavnostnímu představení nových autobusu na Karlově náměstí byli přítomni zástupci společnosti Okresní autobusová doprava Kolín (OAD Kolín), jednatel OAD Miroslav Hucl, výkonný ředitel OAD Martin Pípal, místostarosta Kolína Michal Najbrt, starosta Kolína Michael Kašpar, ředitel společnosti TURANCAR CZ – ISUZU Viktor Wiesner a zástupkyně výrobního závodu Anadolu ISUZU Seyda Simsek. Dva autobusy ISUZU budou nasazeny na linky v centru města a propojí Kolín s příměstskými částmi, kam cestuje méně lidí.

O ISUZU NovoCiti Life

NOVO CITI Life je představitelem nové generace malých ekonomických městských autobusů, vyvinutých v Anadolu ISUZU. K dispozici jsou verze s dieselovým motorem Euro 6D a elektrickým pohonem s označením NovoCiti Volt.Autobusy provozované v Kolíně jsou vybavené osvědčenými motory FTP (Fiat Powertrain Technologies) v kombinaci s plně automatickou převodovkou ALLISON 2100. Autobus je ušitý na míru dopravcům, provozujícím autobusy v městských centrech nebo v aglomeracích s malou frekvencí cestujících a na perifériích měst. Vyniká zejména dobrým proporcionálním řešením karoserie s maximálním využitím prostoru. Při celkové délce necelých osm metrů má NovoCiti Life úctyhodnou kapacitu až šedesát cestujících. Díky moderně navržené koncepci karoserie a umístěním zadní nápravy a agregátů co nejvíc dozadu se podařilo docílit nízkopodlažní části ve více než třech čtvrtinách délky interiéru. U zadních dveří vznikl prostorný „sál“ pro invalidní vozíky a kočárky s vyklápěcí nájezdovou plošinou. V kategorii linkových autobusu „midi“ s délkou necelých osm metrů vyniká NovoCiti Life bezkonkurenčně mimořádně objemným a vzdušným prostorem v interiéru.Pneumatické pérování s nastavitelnou výškou ve čtyřech polohách umožňuje pohodlné nastupování. NovoCiti Life je vybavené špičkovými elektronickými systémy od českých dodavatelů. Odbavovací systém od společnosti Mikroelektronika umožňuje platby různými způsoby, např. bezkontaktní platební kartou, pomocí QR kódu nebo Kolínské chytré klíčenky.Informační systémy s LED panely dodal výrobce Bustec, WiFifirma Mobilboard a kamerové systémy jsou od společnost ONE SYSTEM. Samozřejmostí je výkonná automatická klimatizace, účinné vytápění a termální tónovaná skla.

NovoCiti Life je vyráběný v sériích v jednom z nejmodernějších závodů ISUZU za pomocí špičkových technologických postupů.Karoserie je ošetřena celkovou kataforézou. Autobus splňuje nejpřísnější evropská kritéria bezpečnosti.V současné době ho postupně testují dopravci v celé Evropě včetně České republiky a Slovenska. NovoCiti Life bylo ve středu pozornosti na veletrhu BUSWORLD v Bruselu a CZECHBUS v Praze, zanedlouho se také představí na slovenském veletrhu BUS SHOW, zdravá doprava v Nitře.

text a foto: Zdeněk Nesveda BusPress