Rekordní prodej minibusů ISUZU NovoCiti Life

Minibus NovoCiti Life na evropském i českém trhu zaznamenává v posledním období násobně vyšší prodeje. Úspěch je přisuzován celkově nové moderní koncepci, která provozovatelům, dopravním společnostem, přináší nesporné výhody. Je to také poprvé, kdy je k dispozici minibus o celkové délce menší jak osm metru se stoprocentní autobusovou konstrukcí, jakou dobře známe u velkých autobusů. NovoCiti Life překvapuje svým designem, jednoduchostí provedení, účelností i jízdními vlastnostmi. Nevěříte? Jednoduše zvedněte telefon a zavolejte nám, rádi vám NovoCiti ukážeme, případně půjčíme na testování.

Co vás asi bude nejvíc zajímat

 V krátkosti – ISUZU NovoCiti Life je minibus městského typu s celkovou délkou necelých 8 metrů, naloží až 60 cestujících. Je ze třech čtvrtin nízkopodlažní. Má stoprocentní samonosnou autobusovou karoserii s pneumatickým odpružením a motorem umístěným vzadu. Je vhodný jak do města, tak i na meziměstské linky, mimo obec může stabilně jet rychlostí 100 km/h. Je standardně dodávaný s motorem FPT (Fiat Powertrain Technologies) o obsahu 4,5 l a automatickou šestistupňovou převodovkou Allison se zabudovaným retardérem. Karoserie je ošetřená kataforézou a vzhledem k celkově nové koncepci lze očekávat i její vyšší životnost. Minibusy prodáváme v provedení do města Class I i v meziměstské verzi Class II. Současná orientační cena (bez záruky) je 3 400 000,- Kč bez DPH.

Dobře navržená architektura konstrukce NovoCiti Life

Konstrukce velké většiny světové produkce autobusů vychází z jednotné osvědčené koncepce. Vývojové oddělení v Anadolu Isuzu vyprojektovalo malý městský minibus na základě těchto daných, obecně vyzkoušených parametrů. Základ tvoří lehká pevná samonosná karoserie v nízkopodlažním provedení ve více jak třech čtvrtinách celkové vnitřní délky. Hnací agregát je umístěn klasicky v zadní části a autobus disponuje plně pneumatickým pérováním s možností nastavení třech různých poloh výšky, včetně kneelingu (poklek, snížení nástupní hrany na zastávce) Je pochopitelně oproti svým velkým kolegům nepoměrně drobnější, jedná se však již o stoprocentní autobus, nejen svým vzhledem, ale i jízdními vlastnostmi. Jedním z dalších parametrů, kladně hodnoceným odborníky, je dobře zvolený poměr délky, výšky a šířky vozidla, díky tomu se podařilo efektivně využít vnitřní prostor (jak říkáme od okna k oknu), který poskytuje možnost přepravovat až šedesát osob. NovoCiti Life vás určitě překvapí také neobyčejnou vzdušností, velkým vnitřním prostorem a skvělým výhledem ven přes vysoká boční okna. Asi málo minibusů v této kategorii se může pochlubit podobně logicky navrženým interiérem s širokou uličkou a prostorným sálem ve střední části vozu, kam se vejdou až dva invalidní vozíky nebo kočárky.

Pět let zkušeností

Pět let máme možnost tento autobus sledovat a zkoušet ho. Poprvé se ISUZU NovoCiti Life objevilo v roce 2017, hned vzápětí se nový minibus dočkal prestižního mezinárodního ocenění za design a využitelnost Golden Design Award. My jsme ho poprvé představili ve stejném roce na veletrhu CZECHBUS na výstavišti Incheba Expo v Holešovicích.

Za dobu, co minibus prodáváme, máme zpětné vazby od dopravců, kteří ho již provozují nebo zatím jenom testují. Sami jsme s NovoCiti Life najeli již tisíce kilometrů při testovacích a prezentačních cestách po celé republice. Můžeme potvrdit, že skutečně vykazuje vlastnosti podobné velkým autobusům, přispívá k tomu bezesporu také celkové pneumatické pérování. Mimořádně dobré jsou i jeho manévrovací schopnosti, a to díky velkému rejdu a malému rozvoru. Při testování se snažíme často projíždět i místy se složitou infrastrukturou ve stísněných centrech měst a na nejrůznějších klikatých cestách v zahrádkářských koloniích a na vesnických linkách, zkrátka všude tam, kde se předpokládá provoz takových malých autobusů. Dnes však můžeme již konkrétně jmenovat místa, kde jsou NovoCiti Life v pravidelném provozu k vidění. Potkáte je v Kolíně, Pelhřimově, Havířově, Plzni, ale také v Praze, ve středních Čechách na linkách PID, v Královohradeckém kraji a zanedlouho začnou jezdit na MHD ve Znojmě, Benešově a Teplicích. NovoCiti Life během prvních třech let provozu v Čechách vykazují minimální poruchovost, což je také jeden z důvodů stoupajícího zájmu u dopravců. Z praxe také víme, že v mnoha případech bylo možné na málo vytížených linkách nahradit velké dvanáctimetrové autobusy minibusy NovoCiti Life.

Důležité je zmínit, že na českém trhu jsme již 18 let, po celou tuto dobu prostřednictvím výhradního zastoupení ISUZU prodáváme malé autobusy, provádíme servis a opravy v celém segmentu ISUZU včetně ISUZU Industrial Engines. Zákazníci oceňuji naši znalost produktů ISUZU, ochotu a vstřícnost řešit jejich požadavky.

NovoCiti Life nové od začátku až do konce

NovoCiti Life vzniklo ve vývojovém centru v Anadolu na základě předem jasně stanovených kriterií. Není tak limitováno vlastnostmi a rozměry podvozku užitkového automobilu, na kterých se běžně malé autobusy staví. U NovoCiti Life se podařilo dosáhnout optimálních rozměrů, je sice stejně dlouhé a o málo širší, než podobné minibusy, má však kolmé stěny, agregáty tady nezabírají vnitřní prostor, a tím se podařilo dosáhnout při prakticky stejných vnějších rozměrech úctyhodné kapacity až 60 cestujících. Nová koncepce významně zlepšuje celkové jízdní vlastnosti, široký rozchod kol až k okraji karoserie zabraňuje naklánění v zatáčkách, jízda je tak komfortnější a pocitově bezpečnější. Celkové pneumatické odpružení se třemi polohami výšky také zvyšuje nejen jízdní komfort, ale umožňuje i pohodlné nastupování. Disponuje také funkcí Kneeling (česky „pokleknutí“) je to schopnost NovoCiti Life snížit nástupní hranu dveří a tím umožnit nástup nejen osobám se sníženou pohyblivostí, ale i lidem s kočárky nebo na invalidním vozíku. Děje se tak nakloněním vozidla k chodníku upuštěním vzduchu z měchů pérování na jedné straně. Cestující oceňují širokou středovou uličku a velký prostor u dveří ve střední části, kam se vejdou dva invalidní vozíky nebo dva kočárky. Nástupní dveře s šířkou 100 cm, nebo alternativně 120cm jsou vybavené mechanickou plošinou pro invalidní vozíky a mají také pneumatické otevírání.

Každého určitě zaujme uspořádání agregátů, motor FPT s převodovkou Allison je umístěný napříč v zadní části, zadní náprava je až nápadně posunutá také dozadu, tím se podařilo ve vnitřní části dosáhnout více jak tříčtvrtinové nízkopodlažní části, což také není zcela běžné u minibusů používaných v Čechách. Propojení hnacího agregátu do diferenciálu je prostřednictvím úhlového převodu „Z“, který byl vyvinutý speciálně pro ISUZU firmou Brist. Podobné převody známe také u velkých autobusů, tady je ovšem rozměrově přizpůsobený potřebám minibusu. Podle prvních zkušeností si mechanici pochvalují snadný přístup ke všem základním dílům, rafinovaně je možné zlepšit přístup otevřením zadních bočních „křídel“ na karoserii.

Záměrem, který se podařilo bezezbytku naplnit, bylo postavit zbrusu nový autobus, který by splňoval komfortní podmínky pro cestující, ale i řidiče. Velkou pozornost věnovali vývojáři vytápění, větrání a klimatizaci. Měli jsme již možnost si vyzkoušet minibus ve všech klimatických podmínkách a můžeme zodpovědně potvrdit, že i tady se podařilo dosáhnout dobrých vlastností. Rozvod teplého nebo chladného vzduchu je prostřednictvím perforace ve stropní partii v celé délce vozu, tím je dosaženo rovnoměrné teploty v celém vnitřní prostoru. Výkon topení i automatické klimatizace je optimální a zvládá udržet teplotní režim i při extrémních teplotách plus i mínus.

Slovo na závěr

 Pro společnost TURANCAR byly roky 2021 a 2022 nejúspěšnějšími v celé historii prodeje malých autobusů v Čechách a na Slovensku, a to i navzdory covidové epidemii a současné hospodářské krizi. Nové ISUZU NovoCiti Life je fenoménem, který oslovil dopravce nejen v Čechách, ale v celé Evropě. Díky NovoCiti Life se podařilo přečkat nepříznivé období, kdy se úplně zastavil prodej malých turistických autobusů. Ten se však pomalu znovu vrací k normálu a na sklonku roku se podařilo prodat hned několik zájezdových autobusů ISUZU VISIGO a TURQUOISE. Značka ISUZU tak potvrzuje svůj stálý význam na českém trhu, kde působí již více než 18 let.