ISUZU KENDO CNG Interliner, novinka na veletrhu CZECHBUS 2021

Postupně se vracím k jednotlivým exponátům na veletrhu CZECHBUS. Překvapením v expozici TURANCAR byl mimořádně nápadný meziměstský třináctimetrový autobus Kendo s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG).

Novinky na výstavě Czechbus 2021

Vystavený autobus se představil v rámci evropské cesty „Isuzu Euro Tour 2021“. Kendo získalo zlatou prestižní cenu A'Design Award and Competition v kategorii Interliner, což je největší světová designová soutěž oceňující nejlepší návrhy a produkty. Druhým vyznamenáním byla první cena v soutěži Sustainable Bus Award 2022, udělovaná sedmi hlavními evropskými časopisy o užitkových vozidlech z Itálie, Francie, Velké Británie, Německa, Španělska, Rumunska a Slovinska s názvem v překladu Udržitelný autobus roku v meziměstském segmentu. Porota Sustainable Bus Award, složená z mezinárodních expertů, hodnotila vozidla zařazená do užšího výběru na základě různých faktorů, jako je například design, spotřeba paliva, emise, bezpečnost, komfort, hlučnost, recyklovatelnost součástí a obecný závazek výrobce k ochraně životního prostředí.

Před veletrhem jsem měl čas si autobus vyzkoušet na silnicích v Praze a v okolí hlavního města. Kendo z mého pohledu ničím nezaostává za referencemi evropských časopisů a dopravních expertů. Je díky pohonu CNG mimořádně tiché v celém vnitřním prostoru. Skvělé zvládá pérování na nekvalitních silnicích mimo obec i v centru Prahy. Možná bych ocenil větší počáteční akceleraci i výkon, je třeba však brát v úvahu, že parametry autobusu jsou optimalizovány s ohledem na docílení co nejnižších emisí a spotřeby paliva. Asi bych se také přimlouval za lepší umístění přístrojů (tachometru a otáčkoměru) na palubní desce, které byly zakryty při určité poloze nastavení volantu. Co se týká ostatní logické ergonomie uspořádání pracoviště řidiče, je na mimořádně vysoké úrovni, dobře přehledné jsou všechny ovládací prvky v dobré dosažitelnosti řidiče. Pokud pojedete s Kendo poprvé jako já, bude pro vás všechno nové a je třeba si na inovativní novinky zvyknout. Na podrobnější hodnocení bych potřeboval větší časový prostor, přesto moje první zkušenost s Kendo naplnila plně mé očekávání. 

Isuzu Kendo CNG bylo navržené a vyvinuté výzkumným a vývojovým centrem Anadolu Isuzu a uvedené na trh v roce 2020. V Evropě již dosáhl prodej více než 50 kusů, z čehož 30 autobusů koupili zákazníci ve Francii.

Porotu zaujal nevšedně odvážný aerodynamický design exteriéru, nápaditě zakryté nádrže na CNG, vysoké boční zasklení, efektní a zároveň vysoce funkční vnější i interiérové osvětlení led technologiemi a celkově jasné rysy odlišující se designem od současných podobných autobusů. 

Kendo nabízí uživatelům vysoký jízdní komfort díky plynovému pohonu (CNG) motoru CUMMINS L9NE6D320 o objemu 8,9 litru s výkonem 320 koní v kombinaci s plně automatickou převodovkou ZF ECOLIFE 6 AP 1400. Motor je také plně kompatibilní s pohonem na bioplyn. Kendo disponuje současně největšími plynovými nádržemi o objemu 1 520 litrů, a tím dosahuje dlouhé dojezdové vzdálenosti.

Autobus KENDO je charakterizován jako multifunkční, s využitím pro linkovou dopravu i zájezdovou činnost s variabilním uspořádáním sedadel podle druhu provozované dopravy. Na veletrhu CZECHBUS se představil třináctimetrový model s kapacitou 63 míst, zvedací plošinou pro invalidní vozíky a zavazadlovým prostorem 7,5 m³. 

zvedací plošina pro invalidní vozík

V Kendo je implementován celý seznam technologických inovací. Mezi ně patří dynamická LED signální světla, LED světla pro denní svícení, digitální multifunkční sdružený přístroj, poskytující řidiči plnou kontrolu zobrazením informací o vozidle na displeji. Umožňuje tím řidiči plně se soustředit na bezpečnou jízdu.  V základním vybavením je retardér a brzdové systémy Hill Holder, ABS, ASR, EBS, ESC&ESP a systém LDWS.  Na základě požadavku lze integrovat také sytém AEBS (Advanced Emergency Braking System – pokročilý nouzový brzdový systém).

zadní část autobusu včetně osvětlení

Závěrem, Kendo je novým inovativním počinem Anadolu Isuzu, jenž si díky své důmyslnosti hned v počátku získal respekt a dvě významná mezinárodní prestižní ocenění. Je konstrukčním řešením, které přináší dopravcům bonus v podobě ekonomického provozu a dlouhodobé udržitelnosti. Na veletrhu CZECHBUS v Praze vzbudil zaslouženou mimořádnou pozornost návštěvníků v expozici distributora společnosti TURANCAR CZ.

text, foto: Zdeněk Nesveda